Error with upwelling case

Discussion on computers, ROMS installation and compiling

Moderators: arango, robertson

Post Reply
Message
Author
yeah
Posts: 2
Joined: Wed Jul 17, 2019 9:25 pm
Location: South China Sea Institute of Oceanology

Error with upwelling case

#1 Post by yeah » Thu Aug 01, 2019 9:08 am

Hello everyone, I am new to ROMS. I compiled upwelling case with "./build_roms.bash", and the "romsG" and "Build_romsG" have been built.
But when I try to run it by "./romsG < roms_upwelling.in", I get errors as below:

(The compiler I'm using is ifort, The netcdf version is netcdf 4.4.1 and netcdf-fortran 4.4.4)
Thank you!

[yeah@localhost upwelling]$ ./romsG < roms_upwelling.in
--------------------------------------------------------------------------------
Model Input Parameters: ROMS/TOMS version 3.8
Thursday - August 1, 2019 - 4:53:24 PM
--------------------------------------------------------------------------------

INP_PAR - Unable to open ROMS/TOMS input script file.
In distributed-memory applications, the input
script file is processed in parallel. The Unix
routine GETARG is used to get script file name.
For example, in MPI applications make sure that
command line is something like:

mpirun -np 4 romsM roms.in

and not

mpirun -np 4 romsM < roms.in

Found Error: 02 Line: 111 Source: ROMS/Drivers/nl_ocean.h

Elapsed CPU time (seconds):

forrtl: severe (408): fort: (8): Attempt to fetch from allocatable variable NTILEI when it is not allocated

Image PC Routine Line Source
romsG 0000000002273CF6 Unknown Unknown Unknown
romsG 00000000013FF726 memory_ 58 memory.f90
romsG 000000000042407B ocean_control_mod 255 ocean_control.f90
romsG 0000000000421766 MAIN__ 115 master.f90
romsG 0000000000421022 Unknown Unknown Unknown
libc-2.17.so 00007FE260CCE495 __libc_start_main Unknown Unknown
romsG 0000000000420F29 Unknown Unknown Unknown

jcwarner
Posts: 816
Joined: Wed Dec 31, 2003 6:16 pm
Location: USGS, USA

Re: Error with upwelling case

#2 Post by jcwarner » Thu Aug 01, 2019 12:36 pm

did you build this with MPI=on ??
if so, then you need to run it with something like
mpirun -np X ./romsG roms_upwelling.in
where X is the number of total compute cores X = NtileI * NtileJ , as set in roms_upwelling.in

if you did not use MPI=on, then it would be something like
./romsG < roms_upwelling.in

Also, not sure why you chose to build in debug mode (DEBUG=on). We typically only do that if there is a problem and we want to figure out what might be going on.

-j

yeah
Posts: 2
Joined: Wed Jul 17, 2019 9:25 pm
Location: South China Sea Institute of Oceanology

Re: Error with upwelling case

#3 Post by yeah » Fri Aug 02, 2019 1:37 am

Ok, it seems that I haven't figured out some configuration details. Thanks for your reply. I will try again.

Post Reply