About the hc ,Tcline and hmin

Sediment modeling collaborators: issues, applications, information exchange

Moderators: arango, robertson, rsignell

Post Reply
Message
Author
liangliang
Posts: 61
Joined: Mon Jul 20, 2009 2:41 pm
Location: Port And Costal Engineering Laboratory

About the hc ,Tcline and hmin

#1 Post by liangliang » Tue Mar 16, 2010 2:20 pm

everyone:
I know 'hc' is citical depth ,and 'Tcline' is surface/bottom layer width,hc=min(hmin,Tcline)
But in my model ,the water is very shallow ,so there are many negative values in the 'h'.
I want to ask some qustions:
If the min 'h' is negative, is the 'depthmin' set to negative value?
And can the 'hc' be set to a negative value?
Thanks

tony1230
Posts: 87
Joined: Wed Mar 31, 2010 3:29 pm
Location: SKLEC,ECNU,Shanghai,China

Re: About the hc ,Tcline and hmin

#2 Post by tony1230 » Mon Jul 19, 2010 1:37 pm

And can the 'hc' be set to a negative value?
hc can be any positive value , but negative ones!

User avatar
kate
Posts: 3718
Joined: Wed Jul 02, 2003 5:29 pm
Location: IMS/UAF, USA

Re: About the hc ,Tcline and hmin

#3 Post by kate » Mon Jul 19, 2010 3:54 pm

The newer vertical parameters for Vstretching, Vtransform not equal to one are designed for your case and allow hc to be bigger than hmin.

staalstrom
Posts: 28
Joined: Mon Feb 04, 2008 3:43 pm
Location: NIVA, OSLO, NORWAY

Re: About the hc ,Tcline and hmin

#4 Post by staalstrom » Thu Feb 03, 2011 1:42 pm

Hello

I have more questions conserning this subject.
I want to set hc>hmin. hmin is now 2m and I will now try hc=20.
I use Vtransform=2 and Vstreching=1. I make initial condition by using hc=20
and set Tcline=20 and hc=20 in this file.
In ocean.in I set Tcline=20.
But when I run my application I get an error that say that hc is set to 2m.

Why is hc set to the shallowest depth when Vtransform=2?

brds
Andre Staalstrom

staalstrom
Posts: 28
Joined: Mon Feb 04, 2008 3:43 pm
Location: NIVA, OSLO, NORWAY

Re: About the hc ,Tcline and hmin

#5 Post by staalstrom » Fri Feb 04, 2011 8:32 am

Hello again

And one more question:
Is it necessary to recompile the code to use Vtransform=2?
Or is it enough to set it in ocean.in?

I use roms-3.2 by the way.

brds
Staalstrom

User avatar
kate
Posts: 3718
Joined: Wed Jul 02, 2003 5:29 pm
Location: IMS/UAF, USA

Re: About the hc ,Tcline and hmin

#6 Post by kate » Fri Feb 04, 2011 5:47 pm

You shouldn't need to recompile, but you do need to have a reasonably current version of set_depth.F. You might want to compare yours to that in the latest code. Also, there were versions with the new set_depth, but with historic code that wasn't clued in to not reset hc. I'm not sure which routine that was happening in.

Post Reply