Ocean Modeling Discussion

ROMS/TOMS

Search for:
It is currently Wed Dec 13, 2017 10:38 pm




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC

Author Message
PostPosted: Fri May 28, 2004 6:14 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 29, 2003 2:43 pm
Posts: 14
Location: Institut de Ciencies del Mar
Hi

The recent discussion about rivers has been of interest to me as I have just been adding a river to my configuration (using Biscay) of the Gulf of Cadiz. I have understood from the discussion that given my application - processes within the Gulf - and grid cell width ~4 km, depth 10 m at river mouth, I want my input to be in the top cell (or cells?). However I am not sure how I specify this - I believe it's Vshape in the NetCDF file, but what value will give me the top cell (N=23)? And are there any other parameters I need to set/be careful with?

A week ago, using ROMS2.0, I successfully ran the model with river data (I used Vshape=1). However I have just changed to ROMS2.1 (no problems compiling) and the identical configuration now blows up very abrubtly after ~5 model days. When I use an analytical river it runs fine, so it seems that there is something about my river data that ROMS2.0 is ok with, but not ROMS2.1. Does anyone have any suggestions about this?

Ok, I'll leave it at that for the moment.

Evan


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Sat May 29, 2004 4:31 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 29, 2003 2:43 pm
Posts: 14
Location: Institut de Ciencies del Mar
Following up on my previous post, I believe I have isolated the problem to the way I am using river_Vshape. Can anyone tell me what is the correct way to set this variable - given that I want the flow to be in the top cell (of 23)?

Thank you

Evan


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon May 31, 2004 2:28 pm 
Offline

Joined: Tue Feb 17, 2004 6:15 pm
Posts: 21
Location: Anchor QEA, LLC
We set river_Vshape to be a 'number of rivers' by 'number of vertical levels' array.

for i=1:Nrivers
% 20% of transport in each of top 4 levels,
% then 10%, 5%, 3%, 1%, 1% below
% N=20 - the number of vertical layers
River.vshape(i,N )=0.20;
River.vshape(i,N-1)=0.20;
River.vshape(i,N-2)=0.20;
River.vshape(i,N-3)=0.20;
River.vshape(i,N-4)=0.10;
River.vshape(i,N-5)=0.05;
River.vshape(i,N-6)=0.03;
River.vshape(i,N-7)=0.01;
River.vshape(i,N-8)=0.01;
end


Also, I think I just read that you must have river temperature and salinity specified in version 2.1.

Aaron


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group