maybe a little bug in check_multifile.F?

Bug reports, work arounds and fixes

Moderators: arango, robertson

Post Reply
Message
Author
mjfconan
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2014 1:57 pm
Location: SKLEC, ECNU, China

maybe a little bug in check_multifile.F?

#1 Post by mjfconan » Thu Jan 04, 2018 3:02 pm

There may be a little bug in "check_multifile.F".

When my river force file encountered a problem (owing to a missing "s" of "units" in attribute :? ), said:

Code: Select all

 CHECK_MULTIFILE - Error while checking input Sources/Sinks Data file:
                   ../input_const/ECS_N1_1_rvr.nc
                   last  data time record available is for day: 1900-01-01 11:33:57.00
                   but  data is needed to finish run until day: 2002-01-02 00:00:00.00
 Found Error: 04   Line: 569      Source: ROMS/Utility/check_multifile.F
it continued to give out another issue:

Code: Select all

CHECK_FILE - unable to open grid NetCDF file: ../input_const/ECS_N1_1_dQdSST.nc
 Found Error: 04   Line: 304      Source: ROMS/Utility/check_multifile.F
 Found Error: 04   Line: 752      Source: ROMS/Nonlinear/initial.F
 Found Error: 04   Line: 188      Source: ROMS/Drivers/nl_ocean.h
However this one was misleading because there was no error at all.

I guess the first error has assigned 4 to exit_flag, but did not ended ROMS. Then it checked next file (the 1st one in the list of FRCNAME) and found that exit_flag equaled 4 and ROMS ended finally...

aniskiewicz.paulina
Posts: 5
Joined: Thu Mar 16, 2017 3:13 pm
Location: Institute of Oceanology Polish Academy of Science

Re: maybe a little bug in check_multifile.F?

#2 Post by aniskiewicz.paulina » Wed Mar 28, 2018 11:00 am

I have similar problem with dates in my Input climatology file. Did you maybe solve your problem or not yet?

osua72
Posts: 20
Joined: Tue Feb 12, 2013 2:54 pm
Location: Bangor University

Re: maybe a little bug in check_multifile.F?

#3 Post by osua72 » Mon Apr 16, 2018 1:15 pm

I also have a problem when it comes to restarting my model (it worked before!):

CHECK_MULTIFILE - Error while checking input Forcing file:
gom_wind_era.nc
last data time record available is for day: 2015-01-01 00:00:00.00
but data is needed to finish run until day: 2015-01-18 16:00:00.00
Found Error: 04 Line: 396 Source: ROMS/Utility/check_multifile.F
Found Error: 04 Line: 757 Source: ROMS/Nonlinear/initial.F
Found Error: 04 Line: 188 Source: ROMS/Drivers/nl_ocean.h

ROMS/TOMS - Output NetCDF summary for Grid 01:
Found Error: 04 Line: 350 Source: ROMS/Utility/close_io.F

ROMS/TOMS - I/O error ............... exit_flag: 4


ERROR: I/O related problem.
~/seacams2/ROMS/IrishSea/ECMWF

Any clues?! Seems like the model is taking NTIMES and adding it to the restart time..instead of DSTART

User avatar
kate
Posts: 3713
Joined: Wed Jul 02, 2003 5:29 pm
Location: IMS/UAF, USA

Re: maybe a little bug in check_multifile.F?

#4 Post by kate » Mon Apr 16, 2018 3:12 pm

Yes, the model behavior changed not so long ago. It now attempts to run for NTIMES steps from the current time.

mjfconan
Posts: 15
Joined: Mon Mar 03, 2014 1:57 pm
Location: SKLEC, ECNU, China

Re: maybe a little bug in check_multifile.F?

#5 Post by mjfconan » Tue Apr 17, 2018 6:25 am

aniskiewicz.paulina wrote:I have similar problem with dates in my Input climatology file. Did you maybe solve your problem or not yet?
As mentioned in the post, it was the false attribute in a time variable (such as in the "river_time") that caused my problem. If ROMS does not find an attribute of "units", it will use "second" as the default unit of the time record.

Post Reply