Ocean Modeling Discussion

ROMS/TOMS

Search for:
It is currently Fri Mar 22, 2019 2:29 pm




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC

Author Message
PostPosted: Fri Dec 14, 2018 6:33 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 04, 2015 4:42 pm
Posts: 47
Location: Universidad del Mar (UMAR), Mexico
Hi everybody:
My model blown up at 55 days, apparently the cause is near the coast...
the history file has very high water speed values (example 5x10^36).

Attachment:
wind.png
wind.png [ 201.75 KiB | Viewed 382 times ]


This is a part of the matrix, where you can appreciate the extreme velocity values near the coast
Attachment:
Screenshot-1.png
Screenshot-1.png [ 197.95 KiB | Viewed 382 times ]


Does anyone have any suggestions, how to correct this?
Thanks in advance.

Mar.Mo.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Sat Dec 15, 2018 8:30 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 31, 2003 6:16 pm
Posts: 762
Location: USGS, USA
how about looking at some forcing variables near those locations. what does sustr svstr zeta rho look like?? something is making the water move.
-j


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Tue Dec 18, 2018 10:47 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 04, 2015 4:42 pm
Posts: 47
Location: Universidad del Mar (UMAR), Mexico
Hi John!
I don't have problem with zeta, rho, temp, salt, etc... but sustr, svstr, u and v have values of the order 5-7e+36. Is possible that this was a mask problem?
Is this would cause that the model blow-up? Taking into consideration the following:
Quote:
"At the end of every time step, the values of many variables within the masked region are set to zero
by multiplying by the mask for either the u, v or ρ points"


I also attachment the logfile
Attachment:
out_hmin10_Nclose.txt [24.18 MiB]
Downloaded 20 times


Thanks in advance.
Scarlett


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Wed Dec 19, 2018 1:22 pm 
Offline

Joined: Wed Dec 31, 2003 6:16 pm
Posts: 762
Location: USGS, USA
the error at the end of the output log is

132000 0001-02-25 00:00:00.00 1.203129E-02 7.265249E+03 7.265261E+03 5.839635E+14
(075,001,15) 7.890818E-04 3.869123E-03 2.404095E-02 1.595520E+00

NETCDF_PUT_FVAR_1D - error while writing variable: ocean_time
in input file: /media/STORAGE/prueba_forc_build/ocean_his.nc
call from: wrt_his.F

I am not sure what this is really telling you. it might be a symptom of something else. Can you make sure the disk is not full or nothing else is strange for the ocean_his.nc file.

For the values of high stress and currents - if you ncview the his file, are those high coastal values there for a long time? it is strange the roms is not writing out a warning for those large values. How did you do the masking in the grid file?


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Wed Dec 19, 2018 5:38 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 04, 2015 4:42 pm
Posts: 47
Location: Universidad del Mar (UMAR), Mexico
Dear John,
Thanks for your reply!
Quote:
Can you make sure the disk is not full or nothing else is strange for the ocean_his.nc file.

The disk has enough space to write, what other thing could be strange?
Quote:

For the values of high stress and currents - if you ncview the his file, are those high coastal values there for a long time?

There aren't values of high stress and currents, the 5-7e+36 value is the FillValue.

Quote:
How did you do the masking in the grid file?

please find attached the gridfile
Attachment:
roms_grid_ok_4s.nc [5.42 MiB]
Downloaded 17 times


Thanks in advance.
Best regards.
Scarlett.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group