Search found 32 matches

by hbzong
Tue Oct 08, 2019 2:53 pm
Forum: ROMS Bugs
Topic: One possible bug with restart
Replies: 0
Views: 113

One possible bug with restart

During running a longterm simulation, I met an error several times. This error occurred in December of model time when restarting the model from the same year. The error says the model couldn't read zeta_time in boundary file. By checking the input, the zeta_time has no problem. If I run the model w...
by hbzong
Thu Sep 15, 2016 7:49 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: Invalid parameter in bio_Fennel.in
Replies: 0
Views: 4652

Invalid parameter in bio_Fennel.in

! Vertical mixing coefficients for biological tracers for nonlinear ! model and basic state scale factor in adjoint-based algorithms: ! [1:NBT,Ngrids]. AKT_BAK == 12*1.0d-6 ! m2/s AKT_BAK at here is invalid because model doesn't calculate AKT for passive tracers and uses AKT of salinity to calculate...
by hbzong
Wed Dec 02, 2015 4:48 am
Forum: ROMS Usage
Topic: Model blowing up using elevation at the boundary
Replies: 12
Views: 4059

Re: Model blowing up using elevation at the boundary

I think that this error was caused by NaN values in South/North boundary.
by hbzong
Thu Sep 04, 2014 3:49 am
Forum: ROMS Discussion
Topic: unable to find requested variable: u_west
Replies: 3
Views: 905

Re: unable to find requested variable: u_west

It seems that you use Matlab scripts in the directory roms_clm of COAWST to generate boundary file. In their case, west and north boundary are close boundaries. You need to edit create_roms_netcdf_bndry_mw.m and updatbdry_coawst_mw.m to write west boundary informations in netCDF file.
by hbzong
Mon Sep 01, 2014 5:34 am
Forum: ROMS Bugs
Topic: Selection with regard to ECMWF ERA datasets
Replies: 4
Views: 3837

Re: Selection with regard to ECMWF ERA datasets

When 0 is selected, analyzed data are available. When 3,6,9 and 12 is selected, forecast data are available. If you follow the parameters in d_ecmwf2roms.m, both analyzed and forecast fields are available. And the time array in the netCDF file is look like this: analyzed data time + forecast data ti...
by hbzong
Wed Jul 03, 2013 12:54 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: Possible problem of clamped condition for Vbar
Replies: 2
Views: 851

Possible problem of clamped condition for Vbar

I'm running a case with ROMS(svn 666). At beginning, I used Flather boundary conditions for both Ubar and Vbar. The model worked. Then I changed the both boundary conditions to Clamped. The model crashed. And I found that the model could run if set Clamped condition for Ubar and Flather boundary for...
by hbzong
Tue Oct 09, 2012 1:23 am
Forum: ROMS Bugs
Topic: I/O error in running
Replies: 3
Views: 1540

Re: I/O error in running

The model could not find a input file.
by hbzong
Wed Jun 29, 2011 8:01 am
Forum: ROMS Bugs
Topic: Possible bug in writing out biological diagnostics file
Replies: 0
Views: 1163

Possible bug in writing out biological diagnostics file

There is a possible bug in routines fennel_mod.h. ! Set number of diagnostics terms. ! NDbio3d=2 NDbio2d=0 # ifdef DENITRIFICATION NDbio2d=NDbio2d+1 # endif # ifdef CARBON NDbio2d=NDbio2d+2 # endif # ifdef OXYGEN NDbio2d=NDbio2d+1 # endif IF DIAGNOSTICS_BIO is defined and DENITRIFICATION, CARBON and...
by hbzong
Mon Nov 01, 2010 9:03 am
Forum: ROMS Discussion
Topic: Blowing-up problem
Replies: 3
Views: 1440

Blowing-up problem

I'm trying to setup a tidal model with wetting-drying scheme. The minimum bathymetry in my grid is 0.1m, and the minimum depth for wetting and drying was set to 0.5m. Blowing-up occurs at the step 16979. Only tide forcing was added to the model. DT == 60.0 NDTFAST == 10 Minimum barotropic Courant Nu...
by hbzong
Sat Jun 12, 2010 9:08 am
Forum: ROMS Discussion
Topic: Problem on coupling
Replies: 4
Views: 1639

Problem on coupling

I updated the bathymetry of a coupling case. Before I updated the bathymetry, the model could run successfully. But now, it can’t run. Firstly, I updated the bathymetry and the mask of ROMS grid file. Then, generated SWAN grid file, bathymetry file and wind files with new ROMS grid file. When only 1...
by hbzong
Sat Jun 12, 2010 3:25 am
Forum: ROMS Problems
Topic: urgent problem on time ref and tide_start !!!!!!!
Replies: 11
Views: 4211

Re: urgent problem on time ref and tide_start !!!!!!!

Did you consider the time lag between Beijing Time and GMT when you compared your model result with observation?
by hbzong
Fri Jul 17, 2009 2:32 am
Forum: ROMS Sediment
Topic: ROMS-SWAN Coupled System Users
Replies: 21
Views: 12175

Re: ROMS-SWAN Coupled System Users

John, I'm using ROMS-SWAN coupling model to study wind wave induced sediment resuspension in the Yellow River Estuary of China.
by hbzong
Thu May 07, 2009 9:04 am
Forum: ROMS Discussion
Topic: problems after updating to latest revision(321)
Replies: 9
Views: 1684

Re: problems after updating to latest revision(321)

feroda wrote: By Matlab,
>> nc{'river'}(:)

ans =

1
2
[/quote]
Set the river ID starting from 0.

nc{'river'}(:) = [0,1];
by hbzong
Fri Nov 21, 2008 11:23 am
Forum: ROMS Discussion
Topic: Question about "READ_WATER" option
Replies: 1
Views: 745

Question about "READ_WATER" option

There is "READ_WATER" option in the ROMS Cpp file. Does it mean that ROMS can read the gird without the longitude and latitude information of dry points? I tried it.The longitude and latitude of dry points were defined as zero. The model can't run because TotValume = NaN, However, the MinVolume and ...
by hbzong
Tue Oct 21, 2008 9:34 am
Forum: ROMS Discussion
Topic: Delft3D grids to NetCDF
Replies: 7
Views: 3035

Re: Delft3D grids to NetCDF

Hi,Lyon.Could you leave your email?
by hbzong
Thu Apr 24, 2008 7:32 pm
Forum: ROMS Bugs
Topic: Compiling problem with swan coupling
Replies: 8
Views: 5529

Same error during compiling.
I created a new directory and used svn checkout to get the totally new codes. And same problem ...
by hbzong
Thu Apr 24, 2008 6:15 pm
Forum: ROMS Bugs
Topic: Compiling problem with swan coupling
Replies: 8
Views: 5529

I added #define MCT_LIB to my application header file:

#define SWAN_COUPLING
#ifdef SWAN_COUPLING
# define MCT_LIB
# define SSW_BBL
#endif

The error still occurred during compiling.
by hbzong
Thu Apr 24, 2008 5:24 pm
Forum: ROMS Bugs
Topic: Compiling problem with swan coupling
Replies: 8
Views: 5529

I see. Thank you very much.
by hbzong
Thu Apr 24, 2008 3:05 pm
Forum: ROMS Bugs
Topic: Compiling problem with swan coupling
Replies: 8
Views: 5529

New update was applied this morning. However, I couldn't compile it either. fortcom: Error: inp_par.f90, line 494: The ARRAY argument of the ALLOCATED inquiry intrinsic function shall be an allocatable array. [ALLOCATED] IF (.not.allocated(Export(Iocean)%code)) THEN ---------------------------------...
by hbzong
Tue Apr 22, 2008 3:25 pm
Forum: ROMS Bugs
Topic: Compiling problem with swan coupling
Replies: 8
Views: 5529

Compiling problem with swan coupling

I updated ROMS this morning and then I couldn't compile it successfully with swan coupling. A array named 'OutField' in roms_export.f90 (line 91)was not be declared.
by hbzong
Wed Jan 30, 2008 3:06 pm
Forum: ROMS Tools and Techniques
Topic: A MATLAB-based GUI for gridgen
Replies: 2
Views: 3633

t seems that the error occurred when extrapolating the values to the empty grid points. I also did a four points case, but i didn't find the same error. You could comment the following lines when you do four points case: % [x,y] = size(GRD_LON); % nn = 1; % for m = 1:x % for n = 1:y % if ~isnan(GRD_...
by hbzong
Wed Jan 16, 2008 2:42 am
Forum: ROMS Tools and Techniques
Topic: A question about the gridgen
Replies: 7
Views: 3522

Thanks everyone.
Rob, how did you extrapolate the values to the empty grid points. I read your pyroms code. Because I'm not familiar with python, I did found how you do it. I used the MATLAB griddata function, but the result doesn't seem good.
by hbzong
Wed Jan 16, 2008 2:35 am
Forum: ROMS Tools and Techniques
Topic: A MATLAB-based GUI for gridgen
Replies: 2
Views: 3633

A MATLAB-based GUI for gridgen

In order to use gridgen conveniently, I wrote a MATLAB-based GUI tool for creating input file for gridgen, reading output file of gridgen and displaying grid. It is easy to create a polygon for gridgen by using it. See http://www.coastal.udel.edu/~hbzong https://www.myroms.org/links/t_762/step1.jpg
by hbzong
Fri Jan 04, 2008 9:48 pm
Forum: ROMS Tools and Techniques
Topic: A question about the gridgen
Replies: 7
Views: 3522

A question about the gridgen

The output of gridgen contains 'nan' values when using gridgen to generate grid for the domain shown below. How to deal with these 'nan' value?

Image
by hbzong
Sat Oct 27, 2007 5:51 pm
Forum: ROMS Tools and Techniques
Topic: Use Roms_tools to creat input files for ROMS
Replies: 0
Views: 1752

Use Roms_tools to creat input files for ROMS

Hi, everyone I'm trying to use Roms_tools to create initial fields file, forcing fields file and climatology fields file as input files of ROMS3.0. As you known, some variables' name in Roms_tool are not the same in ROMS3.0. I have checked the codes in Preprocessing_tools of Roms_tools. I just found...
by hbzong
Thu Oct 25, 2007 2:36 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: ROMS with 2 cpu's
Replies: 1
Views: 1073

Maybe you should install OpenMP into your system and turn on USE_OpenMP while you compile ROMS.
by hbzong
Mon Oct 15, 2007 4:50 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: SWAN can't use more than one CPU
Replies: 16
Views: 5096

There are two output files (*.mat-001,*mat-002,PRINT-001,PRINT-002) when NnodesWAV = 2.
I removed all *mat-001,*mat-002, PRINT*, swaninit and etc files, then rerun it. There were same errors.
by hbzong
Mon Oct 15, 2007 2:49 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: SWAN can't use more than one CPU
Replies: 16
Views: 5096

I'm running it on a Linux cluster. The ROMS is the latest version.
As the error messages shown, it seems that a MPI node of ocean model(p0, ocean model use p0,p1,p2,p3) died first, and then caused the communication problem. But i don't know what make p0 node death.
by hbzong
Fri Oct 12, 2007 8:36 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: SWAN can't use more than one CPU
Replies: 16
Views: 5096

X=6 , NnodesOCN = 4 NnodesWAV = 2 The error message are shown below: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- NL ROMS/TOMS: started time-stepping:( TimeSteps: 00000001 - 00001440) == SWAN sent wave fields and Myer...
by hbzong
Fri Oct 12, 2007 7:48 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: SWAN can't use more than one CPU
Replies: 16
Views: 5096

I have done what you said. My X = NnodesOCN + NnodesWAV I can set X=3 , NnodesOCN = 2, NnodesWAV = 1 or X=5 , NnodesOCN = 4, NnodesWAV = 1 or any others while NnodesWAV = 1 But I can't set X=4 , NnodesOCN = 2, NnodesWAV = 2 or X=6 , NnodesOCN = 4, NnodesWAV = 2 or any others while NnodesWAV > 1. The...
by hbzong
Fri Oct 12, 2007 7:32 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: SWAN can't use more than one CPU
Replies: 16
Views: 5096

SWAN can't use more than one CPU

When i run the TESTHEAD example on a cluster with the mpi, I can't set more than one CPU for SWAN. ROMS can use more than one CPU, but SWAN can't. If I set more than one CPU for SWAN, there was a error during running. Could you give me some suggestions?