Search found 29 matches

by drivas
Fri Apr 03, 2020 4:09 am
Forum: ROMS Discussion
Topic: Question about the tidal forcing file
Replies: 3
Views: 903

Re: Question about the tidal forcing file

Hello,
I just found this post which, unfortunately, doesn't show any answer. What was your conclusion? Is it the angle with respect to the east or respect to the xi coordinate?
Regards,
drivas
by drivas
Wed Dec 04, 2019 2:24 pm
Forum: ROMS Problems
Topic: Rotated grid - Revisited
Replies: 0
Views: 364

Rotated grid - Revisited

Hello, As the title of my post says, I'm working with a rotated domain but I've obtained a few weird signals and I want to discard some rotation-related problem in my simulation. I've reviewed the posted answers before the preparation of this post (so that Hernan doesn't tell me off) but I'd like to...
by drivas
Wed Apr 26, 2017 10:16 pm
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: Compiling error: dateclock?
Replies: 5
Views: 2075

Re: Compiling error: dateclock?

Thanks for your comments, guys. I replaced the newest version by the one I downloaded by the end of the last year and it's now working. I'll update it soon.
Regards,

David
by drivas
Wed Apr 26, 2017 1:55 am
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: Compiling error: dateclock?
Replies: 5
Views: 2075

Compiling error: dateclock?

Hello, I guess someone in this group has experienced this same problem. I'm compiling the model's last version with gfortran in Centos and I get this error (I include only the last part): cd /home/ROMS_MODEL/RUN_ROMS/Build; /usr/bin/gfortran -c -frepack-arrays -fopenmp -O3 -ffast-math mod_eclight.f9...
by drivas
Mon Dec 14, 2015 6:23 am
Forum: ROMS Tools and Techniques
Topic: ecological model
Replies: 5
Views: 2905

Re: ecological model

You should start with an NPZD model (for example, the Powell version) first and see how you do. Good luck.
by drivas
Thu Jun 18, 2015 7:37 pm
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?
Replies: 10
Views: 6472

Re: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?

Ok, thanks anyway. I'll look for another option. I recently tried the different option for the advection but I got numerous negative values always. Zooplankton is the component that is especially problematic.
by drivas
Thu Jun 18, 2015 7:16 pm
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?
Replies: 10
Views: 6472

Re: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?

Thanks a lot for your suggestion. I tried to use it but I get an error message saying that the TS_MPDATA can't be used width Open MP. When you used it, what did you modify?

drivas
by drivas
Thu Jun 18, 2015 4:32 pm
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?
Replies: 10
Views: 6472

Re: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?

Yeah, I think that can be used when running the model with MPI, I use OpenMP. Is that correct?
Thanks,
DAVID
by drivas
Wed Jun 17, 2015 11:11 pm
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?
Replies: 10
Views: 6472

Re: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?

Well, the model finally works. Apparently I had two problems: first, I was using a old version of the *.in file (not sure what the problem was); and second, there was some problem with a recent modification of the step3d_t to prevent negative values in the NPZD outputs. I just deactivated this modif...
by drivas
Mon Jun 15, 2015 6:42 pm
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?
Replies: 10
Views: 6472

Re: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?

Thank very much for your kind reply, Kate. I'm trying to run the Debug option (with no NPZD model yet) but I get the following error message: At the line 1114 of file read_phypar.f90 Fortran runtime error: Array reference out of bounds for array 'hout', lower bound of dimension 1 exceeded (0<1) Any ...
by drivas
Fri Jun 12, 2015 2:17 am
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: NPZD model makes hydrodynamic model unstable?
Replies: 10
Views: 6472

NPZD model makes hydrodynamic model unstable?

Hi modelers, I’m trying to run the NPZD_POWELL model in a workstation with CentOS and gfortran compiler. My domain is not very big: 160x155x22. When I run just the hydrodynamic model it runs very well, but when I include the NPZD it presents a segmentation fault. I’ve tried different options for the...
by drivas
Wed Nov 05, 2014 8:42 pm
Forum: ROMS Ecosystem
Topic: NPZD_FRANKS Vs. NPZD_POWELL
Replies: 0
Views: 2117

NPZD_FRANKS Vs. NPZD_POWELL

Hi, I have a few questions about the biological NPZD modules available in the ROMS code. Module NPZD_FRANKS is supposed to be based on the paper by Franks et al. (1986) but the biological model in this paper is an NPZ and not an NPZD, i.e., no detritus are included. I understand the need to include ...
by drivas
Sat Mar 12, 2011 5:19 am
Forum: ROMS Adjoint
Topic: Backwards trajectory
Replies: 7
Views: 4126

Re: Backwards trajectory

If the Adjoint model is completely implemented, and if you can run your model whenever you want, it's most probably better to use the Adjoint model. I can tell you, however, that comparisons between the results shown in Rivas and Samelson (2011) and passive tracers advected forward in time internall...
by drivas
Fri Mar 11, 2011 11:38 am
Forum: ROMS Adjoint
Topic: Backwards trajectory
Replies: 7
Views: 4126

Re: Backwards trajectory

That's right. If you decide to use option 2, you should save your model outputs as often as possible, so that the integration step is small enough to get not-so-large errors. But you should work with multi-trajectory ensembles anyway. For some details, you can see: http://journals.ametsoc.org/doi/ab...
by drivas
Fri Apr 09, 2010 7:09 pm
Forum: ROMS Problems
Topic: GET_2DFLD - unable to find requested variable: wind_time
Replies: 5
Views: 2460

Re: GET_2DFLD - unable to find requested variable: wind_time

Thank you very much for your kind reply, Mathieu. But I think the solution you suggest could be a little problematic, since there can be some cases when I apply forcing variables with different temporal resolution. I think it's better to find out where exactly the model is failing in reading the var...
by drivas
Fri Apr 09, 2010 2:00 pm
Forum: ROMS Problems
Topic: GET_2DFLD - unable to find requested variable: wind_time
Replies: 5
Views: 2460

Re: GET_2DFLD - unable to find requested variable: wind_time

I prepare the NC files by using Matlab. Here is what results from the "ncdump": %% ncdump('TSBroms_blk_ModDR2006_PROM.nc') %% Generated 09-Apr-2010 15:52:43 nc = netcdf('TSBroms_blk_ModDR2006_PROM.nc', 'noclobber'); if isempty(nc), return, end %% Global attributes: nc.title = ncchar('Todos Santos Ba...
by drivas
Thu Apr 08, 2010 9:19 pm
Forum: ROMS Problems
Topic: GET_2DFLD - unable to find requested variable: wind_time
Replies: 5
Views: 2460

GET_2DFLD - unable to find requested variable: wind_time

Hi all, I just installed the last ROMS version a couple of days ago. This compiles well but doesn't run. I had this model running before in another computer, but now I moved to a another computer and updated the model and the new version doesn't work. I'm using the option BULK_FLUXES. When I run de ...
by drivas
Mon Jul 27, 2009 4:20 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: Open boundary CPP option for river?
Replies: 2
Views: 1114

Re: Open boundary CPP option for river?

Hi, You should include the river in the U/V points (option UV_PSOURCE) as well as in the RHO points (option TS_PSOURCE). I don't know how useful my comment can be (given your application), but I'm using radiation plus nudging in my open boundaries, except for 2D momentum (in such a case I use the Fl...
by drivas
Tue Jun 02, 2009 4:56 pm
Forum: ROMS Problems
Topic: How to do nesting using ROMS?
Replies: 7
Views: 2877

Re: How to do nesting using ROMS?

I've wanted to do some nesting in my runs too. Offline nesting is not a problem, but I would like to do a nesting in which two different grids actually interact, is there any option to do this already?
Thanks,
DAVID
by drivas
Mon Jan 05, 2009 4:21 pm
Forum: ROMS Bugs
Topic: units of omega
Replies: 1
Views: 1435

Re: units of omega

Hi Wendy, My understanding is that Omega as it appears in netCDF files is already dimensioned in m/sec, even though the attribute "units" tells that it is in m^3/sec (that is erroneous now, but true for very old versions of the code). As you have already seen, before writing Omega into netCDF file, ...
by drivas
Tue Oct 21, 2008 11:11 pm
Forum: ROMS Usage
Topic: Strange outputs when using T_PASSIVE
Replies: 10
Views: 2908

Re: Strange outputs when using T_PASSIVE

I'm including the Columbia River's plume in my simulations for the Oregon Coast. After numerous experiments, using TCLM_NUDGING was the only way I got the river leaving completely the domain (and thus not interacting with the boundaries and affecting the interior). I'm not sure if I understand your ...
by drivas
Tue Oct 21, 2008 12:14 am
Forum: ROMS Usage
Topic: Strange outputs when using T_PASSIVE
Replies: 10
Views: 2908

Re: Strange outputs when using T_PASSIVE

Indeed, for active tracers I'm using options *_TNUDGING at the boundaries and also TCLM_NUDGING/TCLIMATOLOGY. So, how should I define the boundary conditions for my passive tracers?
by drivas
Sun Oct 19, 2008 7:01 pm
Forum: ROMS Usage
Topic: Strange outputs when using T_PASSIVE
Replies: 10
Views: 2908

Re: Strange outputs when using T_PASSIVE

In this example, the open boundaries are set to zero, but in a previous experiment the boundaries were set to the initial boundaries (for example, at the western boundary the value was -132 always). Actually, I'm still confused about what I should use as boundary condition of a passive tracer! What ...
by drivas
Sun Oct 19, 2008 12:21 am
Forum: ROMS Usage
Topic: Strange outputs when using T_PASSIVE
Replies: 10
Views: 2908

Re: Strange outputs when using T_PASSIVE

Thank you very much for your kind reply! Here is a meridional section (at the center of the domain) at the initial time: http://oregonstate.edu/~rivascad/Dye01_init_Merid.jpg And now 12 hours later: http://oregonstate.edu/~rivascad/Dye01_12h_Merid.jpg Here is a zonal section (again at the center of ...
by drivas
Sat Oct 18, 2008 12:34 am
Forum: ROMS Usage
Topic: Strange outputs when using T_PASSIVE
Replies: 10
Views: 2908

Strange outputs when using T_PASSIVE

Hello, I just setup the "T_PASSIVE" option in my model (version 3.0) and is running. I'm using three different tracers, the three initial coordinates. In this example the boundary conditions are set to zero, but the results is the same when I set the values to the initial values. Here I attach the i...
by drivas
Tue Feb 26, 2008 6:23 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: open boundary condition problems
Replies: 6
Views: 3501

Open boundary condition problems

Dear Steve, A few months ago, when I started running ROMS, I had the problem that my model blew up after a one-month long running. I had checked my input files and no NaNs were in them. My problem was the following: I'm forcing my model by using realistic wind from QuickScat, but when I pre-processe...
by drivas
Tue Dec 18, 2007 4:38 pm
Forum: ROMS Usage
Topic: Including a river discharge
Replies: 1
Views: 1769

Including a river discharge

Hello,
How can I include a river discharge in my model?
I have found the options TS_PSOURCE and UV_SOURCE, but it is not clear how the format of the input must be.
Thanks!
by drivas
Wed Sep 26, 2007 10:02 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: Modules missing when compiling the "makefile" file
Replies: 3
Views: 1763

More about Modules missing when compiling the "makefile

Yes, I get the error message: PGF90-F-0004-Unable to open MODULE file mod_param.mod (bc_2d.f90: 635) When I type "make" it apparently works well but shortly after I receive the error message mentioned above. The "Makedepend" file is apparently built without any problems, but the ".mod" files are not...
by drivas
Wed Sep 26, 2007 8:37 pm
Forum: ROMS Discussion
Topic: Modules missing when compiling the "makefile" file
Replies: 3
Views: 1763

Modules missing when compiling the "makefile" file

I downloaded the source code almost one month ago. After modifying the "makefile" file, when I type "make" I get the message: PGF90-F-0004-Unable to open MODULE file mod_param.mod (bc_2d.f90: 635) When I look for the ".mod" files, these are not generated. I would like to know what I have to modify i...