Download the PDF version of the program including agenda.

Group Picture
2006 ROMS/TOMS Users Workshop
University and Historic Precinct of Alcalá de Henares
Rectorado, Colegio de San Ildefonso
Plaza de San Diego, Alcalá de Henares, Spain
November 6-8, 2006



Monday, November 6, 2006

08:00-08:55  Registration

08:55-09:00  Arango/Cabos: Welcome, logistics



Chairperson: Hernan G. Arango

09:00-09:30  Chris Sherwood, USGS, USA (30 min)
Cohesive Sediment Algorithms in ROMS and Sediment Test Cases
PPT | PIC

09:30-10:00  W. Paul Budgell, IMR, Norway (30 min)
A Global Hindcast of Ice and Ocean Conditions for 1958-2004 using ROMS
PPT | PIC



10:00-10:30  BREAK




Chairperson: Paul Budgell


10:30-11:00  John M. Klinck, CCPO, Old Dominion U. (30 min)
Imposed verses Dynamically Modeled Sea Ice: A ROMS Study of the Effects on Polynyas and Water Masses in the Ross Sea
PPT | PIC

11:00-11:25  Michael S. Dinniman, CCPO, Old Dominion U. (25 min)
Icebergs, Ice Shelves and Sea Ice: A ROMS Study of the Southwestern Ross Sea for 2001-2003
PPT | PIC

11:25-11:50  Bronwyn Cahill, IMCS, Rutgers University, USA (25 min)
Bio-physical modeling of the Hudson River plume dynamics from a bio-optical perspective
PPT | PIC

11:50-12:15  Christian Mohn, National U. of Ireland (25 min)
Temporal Variability in the Physical Dynamics at Seamounts and its Consequence for Bio-Physical Interactions
PPT | PIC



12:15-14:15  LUNCH




Chairperson: John Warner


14:15-14:45  William Cabos, U. of Alcalá de Henares, Spain (30 min)
Nesting Of ROMS For Climate Change Studies In The Gulf Of Lion
PPT | PIC

14:45-15:10  Alvaro Peliz, University of Aveiro, Portugal (25 min)
Numerical Studies of the Gulf of Cadiz Circulation
PDF | PIC

15:10-15:35  Pablo Otero, Instituto Español de Oceanografía, Spain (25 min)
Variability of the Western Iberian Buoyant Plume to wind events
PPT | PIC



15:35-16:05  BREAK




Chairperson: William Cabos


16:05-16:30  Manuel Ruiz Villareal, Instituto Español de Oceanografía, Spain (25 min)
The Iberian Poleward Current around North and Northwest Iberia
PPT | PIC

16:30-16:55  Paula Conde Pardo, Instituto Español de Oceanografía, Spain (25 min)
Circulation Patterns Of The Southern Bay Of Biscay During A Winter-Spring Transition Period
PPT | PIC

16:55-17:20  Luis Ferrer, AZTI - Tecnalia / Unidad de Investigación Marina (25 min)
Operational ROMS in the Bay of Biscay
PPT | PIC

18:30              Poster Session, Reception



Tuesday, November 7, 2006


Chairperson: John Wilkin

09:00-09:30  Hernan G. Arango, IMCS, Rutgers University, USA (30 min)
ROMS Framework and Algorithms
PPT | PIC

09:30-10:00  Javier Zavala-Garay, IMCS, Rutgers University, USA (30 min)
Predictability of Mesoscale Variability in the East Australia Current System given Strong Constraint Data Assimilation
PPT | PIC



10:00-10:30  BREAK




Chairperson: Chris Sherwood


10:30-11:00  John Warner, USGS, USA (30 min)
To Couple or Not to Couple: Optimization for Oceanographic - Wave Model Synchronization
PPT | PIC

11:00-11:25  Rebecca Zanzig, University of Washington, USA (25 min)
Coupling ROMS With CSIM In The Okhotsk Sea
PPT | PIC

11:25-12:50  Bjørn Ådlandsvik, Institute of Marine Research, Bergen, Norway (25 min)
Downscaling Future Climate Scenarios for the North Sea
PPT | PIC

11:50-12:15  Marcel Cure, Marine Institute, Ireland (25 min)
A Tidal and Surge Model of the North East Atlantic
PPT | PIC



12:15-14:15  LUNCH




Chairperson: John Klinck


14:15-14:45  Pierrick Penven, IRD - UR097 ECO-UP, France (30 min)
SAfE (Southern Africa Experiments), a modelling platform for the oceanic circulation around Southern Africa
PPT | PIC

14:45-15:15  Ruoying He, Woods Hole Oceanographic Institution, USA (30 min)
Understanding Coastal Circulation in the Gulf of Maine and Middle Atlantic Bight: A Regional Model Hindcast Experiment
PPT | PIC

15:15-15:40  John Wilkin, IMCS, Rutgers University, USA (25 min)
Integrating Ocean Observing and Modeling Systems for Analysis and Forecasting during the August/September 2006 Shallow Water Acoustics Experiment
PPT | PIC




15:40-16:05  BREAK




Chairperson: Pierrick Penven


16:05-16:30  Vincent Combes, Georgia Institute of Technology, USA (25 min)
The Role Of Surface Winds In The seasonal And Interannual Variability Of Large-Scale Eddies In The Gulf Of Alaska
PPT | PIC

16:30-16:55  Sandro Carniel, CNR-ISMAR, Italy (25 min)
Measurements and Modeling of Turbulent Properties in the Adriatic Sea
PPT | PIC

16:55-17:20  Edith Soosaar, Tallinn University of Tecnology, Estonia (25 min)
Numerical modeling of upwelling filaments using ROMS
PPT | PIC

17:20-17:45  Changming Dong, IGPP, University of California, Los Angeles, USA (25 min)
Vorticity Generation in the Wake of an Island with Shelf Slope
PPT | PIC



Wednesday, November 8, 2006


Chairperson: Sandro Carniel

09:00-09:25  Rich Signell, USGS, USA (25 min)
Developing Standards-Based Analysis and Visualization Tools for ROMS
PPT | PIC

09:25-09:50  Robert Hetland, Texas A&M University, USA (25 min)
Using Python for Model Analysis and More
PPT | PIC

09:50-10:15  David Robertson, IMCS, Rutgers University (25 min)
ROMS/TOMS Web-based Documentation
PPT | PIC



10:15-10:45  BREAK



10:45-12:30  Moderators: Arango, Signell (1 hour 45 mins)
General Discussion





DMCS Ocean Modeling Group, by Webmaster.